Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

V-Pole: Ένας στύλος που χωράει κάθε τηλεπικοινωνιακή υποδομή μιας πόλης

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τερματικά για ασύρματο Internet, παρκόμετρα, στύλοι φωτισμού κ.α. «βρωμίζουν» το ήδη επιβαρυμένο τοπίο κάθε πόλης. Ο δήμος του Βανκούβερ στον Καναδά φαίνεται πως έχει βρει μια πρακτική λύση για την καλύτερη διαχείριση όλων αυτών των υποδομών. Το όνομα αυτής: V-Pole.
Οι V-Pole, που αποτελούν μια καινοτόμα πρόταση την οποία παρουσίασε πριν από λίγες μέρες ο δήμαρχος του Βανκούβερ, Gregor Robertson και το όνομα τους προκύπτει από το «Vancouver poles», είναι ουσιαστικά στύλοι οι οποίοι «συμπιέζουν» μέσα τους όλες τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές που χρειάζεται σήμερα μια σύγχρονη πόλη.

Η «συσκευή», της οποίας το μέγεθος δεν ξεπερνά αυτό μιας κολώνας του τηλεφωνικού δικτύου, θα μπορεί να διαχειρίζεται τα σήματα των παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, να παρέχει ασύρματο Internet σε όλη την γειτονιά στην οποία αυτός βρίσκεται, να λειτουργεί ως σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, να εξυπηρετεί μέσω της οθόνης αφής που θα διαθέτει δίνοντας πρόσβαση σε χάρτες, να λειτουργεί ως παρκόμετρο αλλά και ως λάμπα φωτισμού LED.

Όπως τόνισε ο Robertson κατά την παρουσίαση της τεχνολογίας «ιδού το “αναπόφευκτο” μέλλον σας». Από την άλλη, ο δημιουργός του συστήματος, Douglas Coupland, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θα σκαφτόσασταν ποτέ να φτιάξετε ένα σπίτι χωρίς παροχή ρεύματος. Κατά την ίδια λογική, δεν θα σκεφτείτε ποτέ να αναπτύξετε μια πόλη χωρίς V-Pole»,

Στην καρδιά κάθε V-Pole βρίσκεται η τεχνολογία «lightRadio», προϊόν συνεργασίας των Bell Labs και της Alcatel-Lucent, η οποία συνδυάζει όλα τα καλώδια και τα συστήματα μέσα σε έναν κύβο, το μέγεθος του οποίου δεν ξεπερνά αυτός ενός κύβου του Rubik. Σύμφωνα με τον Richard Hamilton, Αντιπρόεδρο της Alcatel-Lucent «φτάνουμε στο σημείο όπου οι υπάρχουσες τηλεπικοινωνιακές υποδομές για την κινητή τηλεφωνία δεν παρέχουν την χωρητικότητα που χρειάζεται μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Αυτό που θελήσαμε να κάνουμε είναι μικρότερες “κυψέλες”, έτσι ώστε σε κάθε μια από αυτές να βρίσκονται λιγότεροι που να θέλουν να χρησιμοποιούσουν το ίδιο τηλεπικοινωνιακό φάσμα».

Οι V-Pole είναι «ανοικτού κώδικα», οπότε ο δημιουργός τους δεν απαιτεί δικαιώματα για την χρήση της τεχνολογίας. Το κόστος για κάθε έναν από αυτούς δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια αυτήν την στιγμή αλλά ο Coupland αναφέρεται σε «χιλιάδες» και όχι σε «δεκάδες χιλιάδες» δολάρια.

[via]
Πηγή: MyPhone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου