Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Σε τουρκικά χέρια η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου


Στον τουρκικό όμιλο Pak Holding πωλείται μια ιστορική βιομηχανία της Θεσσαλονίκης, η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου ΑΕ,  γνωστή ως ΜΕΛ. 

Η εταιρεία αυτή είναι ηγέτης στον στον κλάδο της και διαθέτει  μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Παρ’ όλα αυτά λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της αδυναμίας χρηματοδότησής της από τις τράπεζες αναγκάζεται να τεθεί προς πώληση όπως δημοσίευσε το 24wro.blogspot.com.
«Από το Μάιο του 2011 μιλάμε με τους Τούρκους. Το Νοέμβριο υπογράψαμε προσύμφωνο και μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2012 ευελπιστούμε να έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία», δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΛ, Κυριάκος Οικονόμου, ο οποίος είχε απασχολήσει τη δικαιοσύνη πρόσφατα με την κατηγορία της μη απόδοσης ΦΠΑ και φόρου μισθωτών υπηρεσιών συνολικού ύψους 800.000 ευρώ.

«Η κατακόρυφη άνοδος της τιμής των καυσίμων και οι επισφάλειες από Έλληνες πελάτες λόγω της κρίσης μάς δημιούργησαν πρόβλημα ρευστότητας. Τη διετία 2010 - 2011 πληρώσαμε για καύσιμα επιπλέον 10 εκατ. ευρώ. Η πώληση είναι μονόδρομος για να σωθεί η εταιρεία και οι 210 εργαζόμενοι. Με λίγη βοήθεια θα πρωταγωνιστήσει ξανά», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Συγκεκριμένα η  εταιρεία επρόκειτο να πραγματοποιήσει  επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ η οποία θα περιόριζε σημαντικά το  κόστος της ενέργειας ωστόσο οι τράπεζες δεν  χρηματοδότησαν το σχέδιο αυτό.

Για την ιστορία η ΜΕΛ (Μακεδονική Εταρεία Λαδόπουλου) ιδρύθηκε το 1964. Το 1981 πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και το 1998 ο κ. Οικονόμου, επικεφαλής ομάδας επενδυτών απέκτησε την εταιρεία. «Η ΜΕΛ είχε τότε παραγωγή 25.000 τόνους ετησίως. Σήμερα παράγει 100.000 τόνους εκ των οποίων το 55% εξάγεται στο εξωτερικό. Το 70% των εξαγωγών διοχετεύεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει στην εταιρεία 70 εκατ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Οικονόμου ο οποίος σταδιακά από το 1998 μέχρι και σήμερα απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της ΜΕΛ.

Η  εταιρεία παράγει χαρτόνια συσκευασίας για τρόφιμα (πίτσες, γλυκά, γιαούρτια κ.α.) και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της.

Οι πωλήσεις της τα τελευταία χρόνια είχαν σκαρφαλώσει στα 50 εκατ. ευρώ,  ενώ η λειτουργική της κερδοφορία ανήρχετο στα 15 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα κυμαινόταν μεταξύ 1 με 1,5 εκατ. ευρώ λόγω των χαμηλών περιθωρίων κέρδους που είχε ως ενεργοβόρος βιομηχανία.

Οι εγκαταστάσεις της ΜΕΛ βρίσκονται σε έκταση 380 στρεμμάτων σε απόσταση 22 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο τραπεζικός δανεισμός της ΜΕΛ ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ (18 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμος και 13 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμος), που βάσει των ebitda της εταιρείας δεν εμφάνιζε πρόβλημα εξυπηρέτησης.

Ο κ. Οικονόμου εξηγεί πως τα  τελευταία χρόνια η κρίση που διέρχεται η   ελληνική αγορά αύξησε κατακόρυφα την επισφάλεια αναφορικά με τους Έλληνες πελάτες. «Πουλούσαμε  στην Ελλάδα 70.000 τόνους και σήμερα πωλούμε 50.000 τόνους. Ενισχύσαμε τις εξαγωγές μας αλλά τα περιθώρια κέρδους στο εξωτερικό είναι πολύ χαμηλά ενώ σε ορισμένες αγορές πουλάμε με ζημία. Παράλληλα, είχαμε αρκετές επισφάλειες από Ελληνες πελάτες.

Καθοριστικής σημασίας  εντοπίζειο ίδιος την αύξηση του  κόστους του μαζούτ που τη διετία 2010 - 2011 σχεδόν διπλασιάστηκε.

Το 2011 η εταιρεία είχε τζίρο 52 εκατ. ευρώ και ζημιογόνο αποτέλεσμα έναντι κερδών το 2010.

Στην τελική ευθεία  περνούν οι διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά  ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν οι Τούρκοι της Pak Holdings θα αποκτήσουν το 100% της ΜΕΛ από την οικογένεια Οικονόμου, ή αν η τελευταία θα διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξης του 25%.

Ποιοι είναι οι Τούρκοι της Pak Holdings
Ο όμιλος ανήκει στην οικογένεια Pak, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ξηρής μαγιάς στην Τουρκία και παράγει κυρίως προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Ιδρύθηκε το 1973, είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και διαθέτει θυγατρικές στη Ρουμανία.

Η εξαγορά πρόκειται να  γίνει από τη θυγατρική Kartonsan που έχει ίδιο αντικείμενο εργασιών με τη ΜΕΛ.

Η Kartonsan είναι η πέμπτη παραγωγός χαρτοκιβωτίων συσκευασίας στην Ευρώπη και το 2010 είχε τζίρο 68 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6 εκατ. ευρώ.
Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου