Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Την αγορά της Ρωσίας σκανάρουν το ΒΕΘ και τα επιμελητήρια Καβάλας, Χαλκιδικής, Σερρών και Εύβοιας

Πλώρη για την αγορά της Ρωσίας βάζουν πέντε επιμελητήρια της χώρας και συγκεκριμένα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και τα Επιμελητήρια Καβάλας, Χαλκιδικής, Σερρών και Εύβοιας. Μάλιστα στα μέσα του επόμενου μήνα εκπρόσωποι των πέντε επιμελητηρίων προγραμματίζουν επίσκεψη στη Ρωσία προκειμένου να σκανάρουν τις πιθανές πρόσφορες περιοχές για την ανάπτυξη μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου όπου θα προβάλλονται ελληνικά προϊόντα. 
Το ελληνορωσικό κέντρο ‘Ερμής’ που αποτελεί μία αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία έχει αναλάβει το project για την υλοποίηση του κέντρου, που φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο προβολής των ελληνικών προϊόντων καθώς θα λειτουργεί ως αντιπρόσωπος των επιχειρήσεων που θα θελήσουν να συμμετέχουν για ένα χρόνο. Μάλιστα για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του Εκθεσιακού Κέντρου, χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του ΒΕΘ Παναγιώτη Παπαδόπουλου και του γενικού πρόξενου της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη, Αlexey Popoν. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Χαλκιδικής Γιώργος Γκιλής, Καβάλας ΄Αγγελος Τσατσούλης και Εύβοιας Παναγιώτης Σίμωσης. 
Στόχος των ιδρυτικών μελών του ελληνορωσικού κέντρου είναι τα επιμελητήρια που απαρτίζουν το βραχίονα της όλης προσπάθειας να αυξηθούν καθώς εκτιμούν ότι η αγορά της Ρωσίας είναι μία πολλά υποσχόμενη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρωσία είναι μία αγορά με μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα μεταξύ των οποίων: το μέγεθος της, η γεωγραφική γειτνίαση με την Ευρώπη. 
Παράλληλα η σταθερή οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών και η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών δημιουργούν κίνητρα για τους επενδυτές, που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Ρωσίας. 
Μέχρι στιγμής περί τις εβδομήντα επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, αριθμός που δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να αυξηθεί. 

Προθάλαμος για τις ρωσικές εξαγωγές 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκθεσιακό κέντρο θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενώ τα στελέχη του κέντρου θα ξεναγούν, θα δειγματίζουν και θα ενημερώνουν τους υποψήφιους αγοραστές για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν. Επιπλέον το κέντρο θα αποτελεί τον προθάλαμο για τους ρώσους εξαγωγείς που θα θελήσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά. 
Στη δυναμική της ρωσικής αγοράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι μία αγορά φιλικά διακείμενη προς τα ελληνικά προϊόντα. «Η κρίση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες και η εξωστρέφεια είναι μία παράμετρος στην οποία πρέπει να επενδύσουμε» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος. 
Για τις σχέσεις φιλίας ελλήνων και ρώσων που θα πρέπει να αναπτυχθούν περεταίρω και στον επιχειρηματικό τομέα έκανε λόγο ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία των πέντε επιμελητηρίων εν μέσω της αντίξοης οικονομικής συγκυρίας είναι αξιέπαινη καθώς καταδεικνύει ότι παίρνουν την τύχη στα χέρια τους. 
Μάλιστα ο κ. Popov τόνισε ότι λίαν συντόμως θα ανοίξει υποκατάστημα του τραπεζικού ομίλου CJSC CB KEDR στη Θεσσαλονίκη ενώ λίγο αργότερα θα δημιουργηθεί υποκατάστημα και στην Αλεξανδρούπολη. Στόχος της τράπεζας, που ήδη διαθέτει κατάστημα στην Αθήνα είναι η χρηματοδότηση των συναλλαγών μεταξύ Ρώσων και Ελλήνων επιχειρηματιών, των επενδύσεων σε αγορές ακινήτων αλλά και τουριστικών προγραμμάτων.

Πηγή: TaXalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου