Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Και όμως, οι Έλληνες είμαστε συνετοί πότες

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά κατάχρησης αλκοόλ στην Ευρώπη, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Π.Ο.Υ.
Σε μια Ευρώπη παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κατανάλωση αλκοόλ, τα στοιχεία για την Ελλάδα φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, όπως αποδεικνύει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βάσει της έρευνας, οι Έλληνες και εν γένει οι λαοί της Μεσογείου όχι μόνο καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αλλά κυρίως έχουν υιοθετήσει ένα συνετό και ισορροπημένο μοντέλο κατανάλωσης, γεγονός που μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις βλαβερές συνέπειες που συνεπάγεται η αλόγιστη κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με ποσοστό που αντιστοιχεί σε 10,55 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά ενήλικο σε ετήσια βάση, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της νότιας Ευρώπης με μέσο ποσοστό 11,2 λίτρα καταλαμβάνει αρκετά ευνοϊκή θέση στην ποσοτική ταξινόμηση ανά γεωγραφική ζώνη, όπου καταγράφεται η μέση ετήσια κατανάλωση καθαρής αλκοόλης ανά ενήλικο (άνω των 15 ετών). Αντιθέτως, τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καταγράφονται στην κεντροανατολική και ανατολική Ευρώπη (14,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά ενήλικα ετησίως), ακολουθούν η κεντροδυτική και δυτική Ευρώπη με 12,4 λίτρα, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα σημειώνονται στις σκανδιναβικές χώρες (10,4 λίτρα).

Χαμηλά η Ελλάδα στην “επικίνδυνη κατανάλωση”

Ένα ακόμη θετικό για την Ελλάδα εύρημα της έκθεσης αφορά στην “επικίνδυνη κατανάλωση”, όπου η Ελλάδα -ως χώρα της νοτίου Ευρώπης- εμφανίζει τη λιγότερο επικίνδυνη χρήση αλκοόλ με βαθμολογία που αγγίζει μόλις 1,1 στα 5 (όπου 1 η λιγότερο επιζήμια και 5 η πιο επιζήμια κατανάλωση), ενώ στην κορυφή της πυραμίδας της επικίνδυνης κατανάλωσης βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες με βαθμολογία 2,8 στα 5. Τα χαμηλά ποσοστά επικίνδυνης κατανάλωσης στην Ελλάδα σχετίζονται με την επικράτηση του Μεσογειακού προτύπου κατανάλωσης, το οποίο στηρίζεται στην ισορροπημένη και μετριοπαθή χρήση αλκοόλ.

Αναφορικά με τις γενικότερες τάσεις, από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι κατά την τελευταία δεκαετία στη νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας έχει σημειωθεί αισθητή μείωση της κατανάλωσης, στοιχείο που εξηγεί ουσιαστικά την ελαφριά πτώση της κατανάλωσης που παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρά την αυξητική τάση που σημειώνεται σε κεντροανατολική και βόρεια Ευρώπη.

«Κλειδί» το μεσογειακό μοντέλο κατανάλωσης αλκοόλ

Μεταξύ άλλων, η έρευνα αναδεικνύει την ισορροπημένη σχέση των Ελλήνων με το αλκοόλ καταρρίπτοντας έτσι το μύθο ότι οι Έλληνες είναι πρωταθλητές στην κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη. Αυτό όχι μόνο δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, αλλά για την ακρίβεια απέχει παρασάγγας, αφού μεταφράζοντας τα αριθμητικά στοιχεία οι Έλληνες αποδεικνύονται πολύ πιο συνετοί συγκριτικά με άλλους Ευρωπαίους σε σχέση με το αλκοόλ, καθώς ως κοινωνικοί πότες πίνουν συνήθως με παρέα αποφεύγοντας τη δημόσια μέθη, τη βαριά και συστηματική χρήση αλκοόλ, ενώ είθισται να συνοδεύουν την κατανάλωση αλκοόλ με γεύμα ή κάποιο μεζεδάκι, έχοντας επιπλέον συνηθίσει στην ιδέα ότι αλκοόλ και οδήγηση δε συμβαδίζουν. Γενικότερα για τους λαούς της Μεσογείου, τα στοιχεία φανερώνουν ότι το αλκοόλ παραμένει συνυφασμένο με το μεσογειακό «χαλαρό», αλλά παράλληλα ισορροπημένο πρότυπο ζωής, αποφεύγοντας τις υπερβολές του «εκρηκτικού» -όπως αναφέρει η έρευνα- μοτίβου που διακρίνει τις βόρειες και σκανδιναβικές χώρες.
Όχι σε λύσεις «καρμπόν»

Καμία πολιτική από μόνη της δεν αποτελεί πανάκεια για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που συνεπάγεται η προβληματική κατανάλωση αλκοόλ, καταλήγει η έρευνα, ούτε όμως μπορεί να εφαρμοστεί το ίδιο «πακέτο πολιτικών» παντού.
Η έρευνα τονίζει ότι η στοχευμένη πολιτική και κοινωνική αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί να ληφθούν υπόψη τα εκάστοτε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά κάθε κράτους-μέλους, το μέγεθος της εθνικής αγοράς, καθώς και το εθνικό ποσοστό κατανάλωσης με στόχο την εξατομικευμένη προσαρμογή των εν λόγω πολιτικών στις ανάγκες και τις συνήθειες κατανάλωσης των Ευρωπαίων πολιτών με γνώμονα την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειάς τους.
Διαφορετικά, μια αδιαφοροποίητη δέσμη μέτρων και πολιτικών «καρμπόν», που θα έβαζε τα πάντα στο ίδιο καζάνι αγνοώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κράτους, δε θα είχε κανένα απολύτως ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου